anżela
Licencjat
Dołączył: 20 Cze 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 30 Cze 2009, Wto 19:08 Temat postu: |
|
|
rola ligazy DNA w procesie replikacji DNA ;]
moniace napisał: | 1.Z wiazaniem peptydowym...napisac w jakich zwiazkach powstaje i narysowac je....(kiedys ono juz było)
2.o glicerofosfolipidach (opisac)
3. Opisac budowe jądra komórkowego
4.scharakteryzowac miejsce aktywne
5.co to znaczy ze kod genetyczny jest zdegenerowany
6. Coś o skrobi(właściwości) |
dolotka414 napisał: | Zagadnienia do egzaminu z przedmiotu „Biochemia” kierunek: Towaroznawstwo (2008/2009)
1. Budowa komórki prokariotycznej (bakterie) i eukariotycznej ( zwierzęta i rośliny), różnice i podobieństwa.
2. Struktury subkomórkowe, budowa i funkcja (jądro komórkowe, retikulum endoplazmatyczne, rybosomy, aparat Golgiego, mitochondria, chloroplasty, lizosomy, peryksysomy).
3. Cytoszkielet komórki: elementy strukturalne- rodzaje filamentów i ich charakterystyka.
4. Błona komórkowa, budowa i funkcje.
5. Budowa aminokwasów. Charakterystyka aminokwasów białkogennych (natura łańcuchów bocznych; aminokwasy egzogenne, względnie egzogenne, endogenne). Izomery przestrzenne aminokwasów. Jon obojnaczy.
6. Tworzenie wiązania peptydowego (reakcja i charakterystyka grupy peptydowej). Struktura i funkcje białek (cztery poziomy organizacji, rodzaje wiązań). Budowa hemoglobiny i kolagenu. Białka proste i złożone (przykłady).
7. Denaturacja i denaturacja białek. Fizyczne i chemiczne czynniki denaturacji.
8. Budowa enzymów i ich specyficzność (miejsce aktywne, kofaktory, grupy prostetyczne, koenzymy, apoenzym, holoenzym). Modele wiązań substratu do enzymu (zamka i klucza, indukowanego dopasowania).
9. Rola enzymów w reakcji chemicznej (energia aktywacji, stan przejściowy, schemat zmian energii w przebiegu reakcji enzymatycznej).
10. Nazewnictwo enzymów (nazwy zwyczajowe, międzynarodowa klasyfikacja enzymów- główne klasy enzymów i rodzaje reakcji katalizowanych). Jednostki aktywności enzymatycznej (U, kat), aktywność specyficzna.
11. Czynniki wpływające na aktywność enzymu (stężenie substratu, stężenie enzymu, temperatura, wartość pH). Kinetyka reakcji enzymatycznej (równanie Michaela- Menten, stała Km).
12. Inhibicja enzymu (nieodwracalna, odwracalna: kompetycyjna i niekompetycyjna).
13. Węglowodany: występowanie w przyrodzie i klasyfikacja (różne kryteria podziału).
14. Izomery optyczne węglowodanów (formy D- i L, enancjomery, distereoizomery, epimery). Pierścieniowa budowa monosacharydów (anomery alfa i beta, piranozy i furanozy). Mutoracja. Konformacje piranoz (krzesełkowa, łódkowa).
15. Disacharydy (tworzenie wiązania glikozydowego). Budowa i właściwości disacharydów (laktoza, maltoza, celobioza, sacharoza).
16. Polisacharydy. Budowa i właściwości najważniejszych polisacharydów (celuloza, skrobia, glikogen, dekstran).
17. Glikoproteiny (wiązanie O- i N-glikozydowe).
18. Kwasy tłuszczowe, ich struktura, właściwości i funkcje. Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (przykłady). Występowanie nasyconych kwasów tłuszczowych (przykłady).
19. Lipidy. Klasyfikacja lipidów: triglicerole, fosfolipidy (glicerofosfolipidy, sfingolipidy), steroidy- ich budowa i funkcje, przykłady.
20. Budowa nici DNA. Budowa podwójnej helisy DNA (komplementarne pary zasad). Etapy replikacji DNA. Widełki replikacyjne, nić wiodąca i opóźniona.
21. RNA. Różnice w budowie DNA i RNA. Transkrypcja. Powstawanie mRNA w komórce eukariotycznej. Kodony. Budowa i rola transportujących RNA (tRNA).
22. Procesy syntezy białka na rybosomie.
[/b] |
Post został pochwalony 0 razy
|
|